Search

Looking For Food?

Pencarian makanan di Malaysia dan seluruh dunia!

paperfish : Poké Bowl!

: Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur

Hi guys!!! Aeri n Han back to the field just for uolls~
Dah lame rasenya kami tak menulis review dkt page nie. Ok hari nie both of us nak review pasal Paperfish!! Kalau korang nak tau dkt sini diaorang serve very healthy foods with Hawaiian+Japanese theme tau. It’s Poké Bowl!! Pernah dgr tak?? Don’t get confused tau since ianya memang takde kaitan dgn pokemon ye.

 

Basically, Poké bowl nie ala2 bibimbap la sebab korg kena mix all of it dulu baru boleh makan (this one yg make it special). First, korang pilih base sendiri either brown rice or white rice, quinoa or baby greens. Then, pilih protein favourite korg (salmon, tuna or shrimp). Lastly, barulah select ur own toppings. FYI, selection of toppings kat sini mmg byk and unique tau (pls ask for their crispy salmon skin tau, sedappp sgt). Plus, korang boleh pilih sendiri bahan2 yg nak di-add on Poké bowl korang tu.Or, korang just pilih je poké bowl yg paperfish dh create kan.

So far, ktorg dah try Heat wave, Umami Shoyu Tuna & Mango Salsa. Poké bowl yg paling Aeri n Han suke adelah Heatwave. For us, it’s just Purrfect!! Huhuhu~ sbb ade rase pedas, ade crunchy texture dari kulit salmon.. mmg double thumbs up laa.. Anyways, korg mmg akan rase kenyang sgt2 lps makan Poké bowl nie wlaupon portion die just nice, sbb it consists of alot of beans and high in fiber. Aeri dengan Han smpi bergaduh nak habiskan sebab masing2 pun dah mengah. So sape2 yg rase mcm ‘healthy food freak’ tu boleh dtg ke Paperfish. Highly recommended tok korang try Heatwave!! Mintak salmon skin tau… huhu tu saje dari Aeri n Han!!

Boleh cek review dan menu kat link ni:

paperfish Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

#manabestmakan #wheretoeat #kakimakan #foodbloggers #paperfish#hawaiian #japanese #malaysiafood #jalanjalancarimakan #foodporn#foodies #zomatoMY #zomato

-Editor Aeri & Han-PF10

Mangga Susu, Kampung Jawa

: Kampung Jawa, Selangor.

Hi semua!! Happy long holiday sempena pertabalan agong kita Isnin ni.

Hari ni Han nak share pasal minuman mangga susu special yg tgh viral di Kg. Jawa, Klang. Sebekas Rm5 je, murah tuu..sbb topping die guna potongan mangga yg banyakk..

Direction: cari kedai makan ‘MK Fathimah’, gerai mangga susu ni ade di seberang jalan depan kedai jahit

 

Makan Mana? : Pop’s Eatery, Wangsa Maju

: Wangsa Maju, KL.

Okay, siapa sini pernah pergi Wangsa Maju? 🙋 Reiko jarang pergi area sini. So, tak familiar sangat kawasan sini.

So, semalam Reiko, Aeri dan rakan-rakan try tempat makan baru. Gaji dah keluar dan fefeling orang kaya baru, so kita plan la makan kat tempat best2. Scroll-scroll Zomato, jumpalah PoP’s Eatery. Nak cari tempat ni, land mark dia adalah Wangsa Walk dan Burger King. Pop’s Eatery ni memang sebelah je Burger King. Comel lote je saiz cafe tapi environment memang cozy la utk lepaking dengan geng. Order dan bayar terus kat kaunter.

Reiko order Salted egg yolk cream pasta. Aeri pulak order pasta juga dan belanja geng Nachos added Beef bolognese. Bagi Reiko, Reiko suka dengan rasa pasta yang Reiko order nachos tu. Memang tangan tak boleh berhenti suap kat mulut. Recommended la kalau korang nak try pasta ni. Kalau korg order beef or lamb, diorang stated kat menu yang daging yang digunakan adalah 100% Australian Beef/Lamb. Reiko teringin juga nak try The Ultimate burger dia tapi sebab ehem*diet*ehem konon, so pilih la Pasta. :3

pop1pop2

pop5pop6

Ghi pulak order satu basket Cheesy Fries. Pergh! Portion dia memang equal to satu bungkus fries. 😂 Tak rugilah buat kudapan sambil menyembang dengan kawan. Fail habis diet Reiko la nampaknya.

pop3

pop4

Dari menu wise, menu dia simple tapi banyak pilihan juga utk korg pilih. Main core menu adalah Pasta, Burgers & wrap/sandwiches.

Korang nak tengok menu dia ke & full info Pop’s Eatery? Zomato kan ada? 😎

Find this restaurant on Zomato | PoP’s Eatery, Wangsa Maju

PoP's Eatery Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

#ManaBestMakan#WhereToEat#ZomatoMY#Zomato

-A.Reiko-

Makan Mana?: Pablo Cheese tart, Bandar Utama

: Bandar Utama, Selangor

Hai !! Team Mana Best Makan lg sekali dpt invite dari Pablo Cheesetart Malaysia utk testing plak Matcha and Chocolate Cheese Tart. Diaorg akan release dua flavor ni 11 Jan.

Image may contain: one or more people and indoor

On previous post Aeri, mostly cover original flavor, post kali nie cover dua flavor nie la. Mase event ni Aeri dpt merase Matcha Frute. Matche Frute die mmg sdp. Aeri mmg suke. Kalau korang perasan whip cream die color mcm pink kan. Whip cream die nie ade red bean tau. Kalau korang nak tau mcm mane rase die korang mmg kene rase. 

Image may contain: drink, food and indoor

Image may contain: one or more people, dessert, food and indoor

Aeri pon ade jgk dpt merase soft serve matcha. Bagi Aeri softserve matcha die terlampau manis and rase matcha tu kurang skit. That my opinion la.

No automatic alt text available.

 

Ok Aeri terus ke cheese tart. Chocolate cheese tart of course la dlm die chocolate kan. Rase chocolate tu mmg rase n ade jgk cebisan chocolate dalam tu. Mmg trbaik. Matcha pon same jgk tp ade lapisan red bean dlm tu. Aeri mmg suke la combination die. Kalau korang suruh ranking kan flavor cheese trt mane yg sdp. Aeri akan rank cheese no 1, chocolate no 2 and matcha no 3.

 

Image may contain: food

Image may contain: food

 

Korang kene la datang try cheese tart dieorg nie. Aeri mmg recommend Cheese Tart Frute jgk tok korang try. Itu saje dr Aeri.

Check Pablo Cheesetart in Zomato :
Pablo Cheesetart Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

#zomato#zomatomy#ManaBestMakan#Wheretoeat#Pablocheesetart#Pablo#PablocheesetartMY

-Editor Aeri-

Makan Mana? : myBurgerLab, Seapark

Hi guys!!! Sorry sbb Aeri lame menyepi dalam page nie. So Aeri dgn Han dpt invite to myBurgerLab. So org yg jemput kiteorg Jeremy is soo friendly and nice. Siap bagi a few recommendations sbb Aeri dgn Han mmg 1st timers n mmg x pernah lg dtg makan dkt myBurgerLab.

Aeri order burger Bulbasaur sbb smlm mmg tgh demam Pokemon Go kan hahaha. Han pon order 1 burger. Tu Aeri biar Han yg review la. So Bulbasaur nie bagi Aeri mmg sedap giler. Mmg kene dgn name die Bulbasaur, ade green salsa, seaweed mayo, telur and patty ayam die yg mmg crispy. Mmg everything dlm burger nie fit with each other.

Bulbasaur Burger!

For side dishes. Jeremy suggest kiteorg try Magickarp salad (die salmon salad sebenarnya huhu), umami mashed potato dgn awesome fries. Awesome fries die mmg awesome, skali cicah ngan burgerlab punye signature sos…pergh trbaik la. Aeri mmg suke sos die. Mashed potato die ade smokey flavor gitu…mmg sedap.. Salmon dlm Magickarp salad pon mmg fresh. Agak susah la nak jumpe salmon salad yg ade isi ikan salmon yg fresh mcm kat burgerlab.

Magikarp Salad

Aeri mmg konfirm akan pg lg nak try burger2 dieorg nie… Everything dlm menu dieorg nie sume homemade, buns, patty sume dieorg buat sendiri. Mmg korang akan puas hatila. Tu saje dari Aeri.

Hi, it’s me Han! Sorry for the long lost..hihi..btw, as Aeri mentioned, menu myBurger Lab ni mmg thorbaik lah! Han order Swisstake beef, sbb die ade burger yg sama untuk chicken too. And, this burger mmg awesome-lah! Untuk mereka yang tak suka pedas sgt ni mmg da best option.

Swisstake Beef

Combination of natural swiss cheese paired with sautéed shiitake and enoki mushroom  what a great combination for a mushroom lovers!! Then, the second yg Han rasa paling ummphh is Magikarp salad (mixed salad topped with smoke salmon, croutons + runny boiled eggs) this one mmg Han bg tabik spring sbb salmon die very fresh. As a sushi lover, jujur Han ckp mmg xjmpe lg Salmon yg se-fresh ni..kalau korg order mmg berbaloi sgt2..

Another side dishes are awesome fries (fries seasoned with rosemary and thyme) and umami mashed potato (real potatoes mashed with peppered beef bonito gravy). Yg ni pun Han bagi 5 bintang. Han suka combination awesome fries dgn cheese sauces die, purrfectly matched!! Umami mashed potato pn sedap, creamy texture cukup rasa n tak too spices. Han will try to repeat this again.

Awesome Fries!

 

Umami Mashed Potato

 

Menulis ni pun still terbayang2 kesedapan semua makanan die. N owh, THE KING! (D24 flesh served on top of warm brownies and vanilla icecream, oreo sprinkles, coconut oil and croutons) kalau korg nak try jd hipsturr, silakan try The King ni. Confirm terigt2 la mcm Han skrg..tu sahaja dari kami (Aeri and Han), so bubbye~~

 

The King (Durian Lava Cake)

Mereka ade 4 branches which are OUG, Sunway, SS2 and Cyberjaya. Tapi di cyberjaya tu khas utk takeaway shj. Owh forget to mention yg semua makanan adalah homemade, dari sos, bun, patties and all lah. Except for fries shj mereka terpaksa order yg raw tu.

 

 

Untuk info lanjut boleh check sini : https://www.zomato.com/selangor/myburgerlab-ss-2

myBurgerLab Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato
-Editor Aeri & Editor Han-

Full review di Facebook page Mana Best Makan: https://www.facebook.com/ManaBestMakan/posts/787009418068268

#manabestmakan #wheretoeat #Zomato #ZomatoMY #myBurgerLab#charcoalbun #pokestop #foodblog #foodblogger #foodhunting

 

 

Makan Mana? : Gerai Laksa D’Highway

: Kuala Kangsar, Perak.

Assalam & Hai semua. Lama beno teman tak bersiaran. Jangan sedih-sedih, hari ni NH nak kongsi satu lagi port baru makan murah dan yang penting SEDAP!

Orang kuale rasanya semua tau mana Gerai Laksa D’Highway. Kalau dulu makan dekat situ kita order Laksa dan masakan bergoreng je kan? Orang Menora weyyy mana yang teringin nak ber-western food tu, boleh la ke Gerai Laksa D’Highway ni. Deme dah ada menu western. Macam-macam ada katanya. Yang paling NH suka tu, Chicken Chop dia! Gravy dia sedapppp and pure rasa blackpepper dia. Rasa dia setaraf restoran ternama.Cakap banyak-banyak pun tak guna kan? Jom kita usha gambar sikittt ~

Chicken chop lepak atas chopping board. Korang ada?

 

Cendol pulut durian. Warna dia pun dah selera dah apatah lagi kalau masuk ke mulut.

Kuetiow goreng basah dalam talam. Banyak oii sengkak perut.

Menu legend: Laksa telur sarang

Menu legend: Air jagung RM1

Waktu operasi: 3.00 petang – 7.00 petang

Apa lagi? Jom cuba~

Lokasi: Kampung Menora. Dari Sayong straight je sampai jumpa RnR Sungai Perak. Gerai dia tepi jalan je. Jangan risau takkan sesat.

#manabestmakan #zomatoMy #wheretoeat #perakpower #kualakangsar

-Editor Najwa Hashim-

Makan Mana? : BOSS burger SOLO chef

:Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur.

Siapa cakap zaman burger bakar dah habis dah?? Mana ada. Masih ada ni burger bakar yang padu👍🏻

Kalau dinner tu taknak makan nasi, meh datang sini makan burger bakar atau roti john. Roti John Grill dan Burger Bakar dia wajib order tau! Ada ayam, daging dan kambing. Patty dia memang diperap dengan rempah yang sedap, dibakar dengan sempurna dan dagingnya lembut, juicy dan smokey. Perfect! Dan dorang ada sos special homemade recipe yg memang terangkat!

 

WAJIB ORDER – burger bakar dia. Ada ayam, daging, kambing.

WAJIB ORDER – Roti john grill. Ada ayam, daging, kambing.

 

Ni Roti John Ustaz. Ada hotdog jumbo tuu

Kenduri 8 orang makan

 

RECOMMENDED! Boleh contact Abang ni kalau nak delivery kawasan sekitar or nak tanya khabar dia pun boleh. Abang dan kakak ni cool dan sporting jer. Hehe

 

Apa yang special? Roti dia semua ditempah khas dan memang lain daripada yang lain. Secret ingredient utk patty dan soa yang pasti akan membuatkan korang termimpi-mimpi. Portion yang besar dan tak lokek isi.

Kemudahan: ada delivery service untuk kawasan sekitar. Just contact je dorang. Ada seating space jugak kalau nak lepak makan situ. Take away pun boleh.

Totally highly RECOMMENDED! 👍🏻 Ni bukan sekadar kedai burger biasa-biasa. Ini kedai burger luar biasa! Burger ketam pun ada. Burger mcm K*C tu pun ada. 😁 Silalah datang sini dan rasainya sendiri. Worth the money.
BOSS burger SOLO chef
Alamat: Simpang 3, Jalan Seri Sentosa 12, Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur.
No telefon: 017-3620104
Waktu perniagaan: 6.30 pm – 12.00 am tutup setiap hari Khamis.
Landmark: Giant, KFC, Pasaraya Kawanmu.
Waze: Boss Burger Solo

Selamat mencuba! A happy tummy is a happy world! 🌸

Rating : 🌟🌟🌟🌟🌟

‪#‎Zomato‬‪#‎ZomatoMY‬‪#‎ManaBestMakan‬‪#‎WhereToEat‬

Editor,
[Kentoss]

 

Check out review kami di Facebook Page MBM : https://www.facebook.com/ManaBestMakan/posts/737405856361958

Makan Mana? : Kulcats Barrio, TTDI

:TTDI, KL

selamat tengahari semua!! korang pernah try western dishes yg paling sedap di alam semesta tak?? Han cadangkan anda pergi ke Kulcats Barrio di TTDI ni. memang sedapnye tak terkata. anddd, meh nak gosip sket meh, restoran ni milik suami kepada Nabila Huda anak Amy Search tu..serving size mmg worth to ur money la wei…overloaded~!!

terbayang2 lagi kesedapan makanan2 kt situ..Han pon rasa mcm nak kene pegi lagi, dah cravingg..yummeh~!!

 

 

 

Makan Mana? : Majid Murtabak Special No.1.

:Johor Bahru, Johor

Teringin nak makan murtabak gabungan cheese? Mari try pekena kat Majid Murtabak Special No.1 yang femes dengan panggilan Murtabak Cheese Kg Kurnia. Actually, DY dan rakan-rakan dah pergi tapi sampai je tutup la pulak. Telan air liur. Haha. Tiba-tiba dapat sumber dari saudara kawan, kedai ni ada buka cawangan lagi kat Cenderawasih Corner, Larkin Jaya~ Apa lagi kita kasi waze lah. Hahaha. So, DY order Murtabak Cheese Special punyer. Memang banyak oo cheese die, siap main tarik cheese lagi haa. Memang terbaikk ~

 

 

Alamat : No. 38 Lot 5581, Jalan Kurniawan, Kampung Kurnia, 80250 Johor Bahru, Johor, Malaysia @
Cawangan : Cenderawasih Corner, Jalan Cenderawasih
Larkin Jaya, Johor Bahru Malaysia
Masa : 12pm – 6pm

#Zomato #ZomatoMY #ManaBestMakan #WhereToEat

-Editor DY-

Powered by WordPress.com.

Up ↑